Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Drożdże mieszamy z 3 łyżkami wody i cukrem.
- W misce mieszamy mąkę z solą i wlewamy rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy, dolewając wody. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny lub na noc do lodówki.
- Jeżeli ciasto rosło w lodówce przez całą noc, wyciągamy je na około godzinę, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie mieszamy ciasto (znowu opadnie, jest to prawidłowe).
- Do piekarnika wstawiamy garnek o średnicy 22 cm (z pokrywką) i rozgrzewamy piekarnik razem z garnkiem do 240°C.
- Wyjmujemy garnek, obsypujemy jego wnętrze dość dokładnie mąką i wlewamy ciasto. Wierzch lekko przesuwamy nożem, tworząc nacięcie i przyprószamy 1 łyżeczką mąki.
- Wstawiamy garnek do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 5 minut, następnie pieczemy pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia jeszcze 20 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5